Geen categorie

Beleggen

posted by vps3837 19 september 2018 0 comments

Alles wat je nog niet over beleggen wist

Je bent al een tijdje actief op de beleggingsmarkt, maar toch merk je dat je nog lang niet alles weet over beleggen. Wij helpen je graag je beleggingskennis uit te breiden. Dit doen we door in dit artikel drie zaken te beschrijven die jij wellicht nog niet over beleggen wist.

De geschiedenis van beleggen gaat honderden jaren terug

Velen denken dat we pas sinds een jaar of honderd beleggen. Dit is zeker niet het geval. De geschiedenis van beleggen gaat namelijk honderden jaren terug, tot in de tijd van de VOC. In deze tijd werden de eerste aandelen uitgegeven.

 

De VOC, ook wel de Vereenigde Oostindische Compagnie genoemd, hield zich op dat moment bezig met ontdekkingsreizen naar verre oorden. Men probeerde zo veel mogelijk landen te veroveren en zo veel mogelijk exotische producten, waaronder kruiden en specerijen, mee terug te nemen naar Nederland.

 

Er was echter veel geld nodig om die verre reizen te financieren. Uiteindelijk besloot de VOC aandelen uit te geven, om dit geld op te halen. Dit was de eerste keer dat het grote publiek de kans kreeg om in een bedrijf te investeren, ofwel geld te beleggen. Had je in een VOC-schip belegd en kwam dit schip terug met een flinke lading kruiden en specerijen, dan maakte je winst. De VOC blij, het grote publiek ook blij.

 

Het volledige verhaal over de geschiedenis van beleggen lees je in het artikel op beleggen.info: de geschiedenis van beleggen.

Een indextracker is een andere naam voor een ETF

De beleggingswereld is vrij ingewikkeld. Dit komt onder andere omdat er zo veel (complexe) begrippen worden gebruikt. De meeste begrippen hebben een hele andere betekenis, maar er zijn ook begrippen die elkaar overlappen. Deze begrippen betekenen exact hetzelfde, maar veel beginnende beleggers hebben dit niet in de gaten. Zij gebruiken de begrippen door elkaar.

 

Neem de begrippen ‘ETF’ en ‘indextracker’. Deze begrippen lijken iets heel anders te betekenen, maar in feite hebben ze exact dezelfde betekenis. Een indextracker is een ETF (Exchange Traded Fund) en een ETF is een indextracker. Voor sommigen klinkt dit logisch, maar er zijn veel (beginnende) beleggers die de begrippen op de verkeerde manier gebruiken.

Sprinters, speeders, turbo’s en boosters zijn exact hetzelfde

Op de ene website lees je over sprinters, op de andere website wordt er gesproken over boosters en weer op een andere website kun je in turbo’s beleggen. Erg ingewikkeld, maar ook deze begrippen betekenen exact hetzelfde.

 

Koop je een sprinter, speeder, turbo of booster, dan kun je snel inspelen op bepaalde veranderingen in de markt. Je kunt een sprinter, speeder, turbo of booster kopen voor een aandeel, maar ook voor obligaties, grondstoffen, valuta’s en indices.

 

De begrippen klinken heel anders, maar ze verwijzen naar hetzelfde beleggingsproduct. Het verschil tussen een sprinter en een speeder, is simpelweg dat de producten andere uitgevers hebben. De sprinter wordt bijvoorbeeld uitgegeven door Citi en Commerzbank, een speeder wordt uitgegeven door ING. Een turbo wordt weer uitgegeven door Goldman Sachs of BNP Paribas en deze laatste partij geeft ook boosters uit. Ingewikkeld!

Andere interessant artikelen

Leave a Comment