Geen categorie

Hoe wordt uw peuter zindelijk?

posted by vps3837 14 december 2021 0 comments

Het zindelijk maken van uw kind is voor de ene ouder makkelijk gezegd dan gedaan. Hoe zorg u er namelijk voor dat uw kind langzaamaan minder afhankelijk wordt van zijn of haar luier? Wilt u weten aan welke zaken u moet denken als u uw kind zindelijk wilt laten worden, lees dan snel verder. 

Ondersteuning 

Het is ten eerste belangrijk dat u uw kind goed ondersteund tijdens deze overgang. De ouders zijn niet de enige die deze taak dragen. Ook de opvang waar uw kind misschien naar toe gaat of grootouders kunnen een steuntje bijdragen aan de ondersteuning. Het is daarnaast belangrijk om te realiseren dat ieder kind op zijn of haar eigen tempo zindelijk wordt. Sommige kinderen worden al met 2,5 jaar zindelijk andere peuter pas vanaf 3 jaar. Dit is natuurlijk niet erg, maar als ouders of verzorgers moet hier wel rekening mee worden gehouden. Forceer uw kind namelijk niet om zindelijk te worden als uw kind daar eigenlijk helemaal niet klaar voor is. 

Een goede pot 

U kunt uw kind natuurlijk niet zindelijk laten worden op een pot die niet goed is. Zorg daarom dat uw bij de aanschaf van een pot voor uw kind goed let of de pot stevig en comfortabel is. Dit maakt het plassen in de pot iets aantrekkelijker voor uw kind. Laat uw kind ook spelen met de pot door er bijvoorbeeld een knuffelpop of beertje op te plaatsen. Daarnaast kunnen video’s of boekjes, de functie van een pot beter uitleggen aan uw kind. Bovendien is het belangrijk om uw kind vaker op het potje te laten zitten. Dit kan op verschillende momenten zoals voor het slapengaan, na het opstaan of na het eten. 

Praktische tips 

Reageert uw kind uw kind heftig of biedt uw kind zelfs weerstand tegen het gaan op het potje, forceer uw kind dan niet. Het is dan beter om enkele weken te wachten voordat u weer een poging doet. Daarnaast is het niet alleen te raden om uw peuter gemakkelijker kledij aan te doen als uw kind wilt plassen, maar ook om het plassen ontspannender te maken. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door tijdens het plassen een verhaaltje aan uw peuter voor te lezen.

Andere interessant artikelen

Leave a Comment