Geen categorie

Hoe helpt u uw kind rouwen?

posted by vps3837 14 december 2021 0 comments

Het verlies is van een dierbare is voor veel volwassenen moeilijk te bevatten. Het rouwen is voor vele dan ook een moeilijk proces, laat staan voor kinderen. Maar hoe kunt u als ouder uw kind nu het beste ondersteunen in dit proces. Hieronder, leest u er meer over. 

De waarheid 

Waar veel ouders de mist in gaan, is dat zij niet praten over de dood terwijl het toelichten van het overlijden juist een belangrijke stap in het verweken van rouwen is. Houdt er echter wel rekening mee in hoeverre u in details treedt over het overlijden, in geval van een moord. Schrik ook zeker niet van de manier waarop uw kind met de dood kan omgaan. Dit is logisch aangezien uw kind nog probeert te begrijpen wat het betekent als iemand dood is. 

Gezamenlijk afscheid 

Mocht dit mogelijk zijn, probeer dan samen als gezin naar de uitvaart te gaan. Als uw kind zelf tegen stribbelt, probeer uw kind dan toch, zonder te dwingen, over te halen om de uitvaart bij te wonen. Als het gepast is of als uw kind dit zelf wenst, kunt u nadenken over hoe uw kind een bijdrage aan de uitvaart zou kunnen leveren. Dit kan bijvoorbeeld door het oplezen van een gedicht, het versieren van een kist of het loslaten van ballonnen. Hiermee voelt uw kind zich niet alleen nog maar meer betrokken, maar ook meer geïnvesteerd in het rouwproces. 

Nabestaanden condoleren 

Het samen condoleren van de nabestaanden met uw kind, mocht de overledene geen directe naaste zijn, is ook een goed idee. Het kind leert hierdoor veel over het verwerken van rouw en over het troosten van mensen. Als uw kind u bovendien iemand anders zit troosten, betrekt u uw kind tegelijkertijd ook bij uw eigen proces. Uw kind zal zich niet alleen meer op zijn of haar gemak om vragen te stellen, maar uw kind zal ook zijn of jaar verdriet met u delen.

Andere interessant artikelen

Leave a Comment