Algemeen

Hoe bescherm je jouw woning tegen bliksem?

posted by vps3837 23 augustus 2022 0 comments

Het is belangrijk om je thuis veilig te voelen, ook wanneer het bliksemt. De meeste huizen in Nederland zijn goed beveiligd tegen blikseminslag. Wat je allemaal mogelijk is om je woning te beschermen tegen de bliksem lees je hieronder. 

Beveiliging

Met goede bliksembeveiliging bescherm je jouw woning, bedrijfspand en je apparatuur tegen bliksemschade. De schade die ontstaat door blikseminslag kan desastreus zijn met in sommige gevallen de dood tot gevolg. Door bliksem ontstaan ontladingen van honderdduizend Amperes en wel 100 miljoen volt. 

Laat bliksemafleiders plaatsen om je woning te beschermen. Hierdoor wordt de elektriciteit van het onweer naar de grond geleid. Een bliksemafleider wordt vaak op het hoogste punt van het huis geplaatst. De stroom van de bliksem wordt via de bliksemafleider naar een de aardpen gestuurd. Een aardpen is een elektrische verbinding van de veiligheidsaarde van het lichtnet met de aarde. Een aardpen bestaat uit een metalen buis of staaf. Een aardpen is verplicht sinds de jaren ‘70. Vanaf 1996 is het verplicht om alle stopcontacten bij een verbouwen te voorzien van randaarde. 

Wat moet je zelf doen?

Wanneer het begint met onweren is het eerst wat je moet doen: het sluiten van de ramen en deuren. Blijf binnen en ga zeker niet naar buiten. Ga zeker niet op het balkon staan om naar het onweer te kijken. Slaap je op de zolderkamer en lig je toevallig onder het dakraam? Ga dan tijdelijk even ergens anders liggen. De kans dat de bliksem op het dakraam inslaat is erg klein maar dit wel één van de zwakste plekken van het huis. 

Koppel preventief al het elektronische apparatuur los. Haal zoveel mogelijk elektrische apparaten van het stroom. Koppel ook datalijnen en het internet los. Maar denk ook aan smart apparaten en alarmsystemen. De koelkast loskoppelen hoeft niet perse.

Neem absoluut geen bad of douche wanneer het buiten onweert. De waterleiding kan namelijk fungeren als geleider voor de bliksem. Laat verder ook de was even staan. 

Buitenshuis

Wanneer je buitenshuis bent en het begint te onweren. Zoek dan onmiddellijk een plek om te schuilen. Een auto werkt als een Kooi van Faraday. Dit is een kooivormige constructie van koper of ijzer die ervoor zorgt dat statische elektrische velden niet tot binnen de kooi doordringen. Ben je op een open veld wanneer het begint met onweren? Ga dan nooit onder een boom staan. Het beste is om in dit geval op de grond te hurken en zo laag mogelijk te blijven.

Andere interessant artikelen

Leave a Comment