Algemeen

De gemiddelde autobestuurder wordt ouder

posted by vps3837 22 februari 2017 0 comments

Terwijl de leeftijd om een rijbewijs te halen, is verlaagd van 18 naar 16,5 jaar, zien we toch dat het aantal autobezitters onder jongeren zijn gedaald. Terwijl steeds minder jongeren over een auto beschikken, des te meer ouderen beschikken nog over een auto. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal ouderen autobezitters is toegenomen van 407 in 2005 naar 521 auto’s per duizend 65-plussers in 2015. Hier zijn verschillende redenen voor te bedenken. Ouderen beschikken tegenwoordig steeds vaker over een rijbewijs dan vroeger. Daarnaast blijven veel 65-plussers steeds langer zelfstandig en dankzij goede gezondheidszorg in Nederland wordt men ook steeds ouder. auto
Ook is de ‘nieuwe’ generatie ouderen vaak mobieler en welvarender waardoor zij een auto kunnen veroorloven. Voor veel jongeren in de leeftijdsgroep van 18 tot 30 jaar betekent het dat zij een auto niet kunnen veroorloven of dat zij prioriteit geven aan andere dingen. Binnen deze leeftijdsgroep wordt aanzienlijk minder gereden. Van de duizend jongeren bezaten er 284 vorig jaar nog een auto, terwijl dit tien jaar geleden nog 308 jongeren waren. Toch is het aantal mensen in deze groep wel met acht procent gegroeid. Hieruit kunnen we opmaken dat jongeren hun geld vaker aan andere dingen uitgeven dan aan het bezit van een auto. Dat de particuliere autobezitter vergrijst, is ook terug te zien in de favoriete kleur op de weg.  Grijs is onder de 65-plussers met 41 procent uitgekozen tot de favoriete auto kleur. Daarnaast is ook onderzocht hoelang personen gemiddeld met hun auto rijden. Ouderen zijn in het algemeen iets zuiniger met hun auto. 65-plussers rijden gemiddeld zes jaar met hun auto rond, terwijl andere leeftijdsgroepen gemiddeld uitkomen op vier jaar. Tot slot zijn ook de populairste auto’s onder beide groepen onderzocht. Hieruit blijkt dat ouderen vaker gaan voor degelijk, terwijl de jongeren liever rond rijden in een hippe wagen.

 

Andere interessant artikelen

Leave a Comment