Algemeen

De oliebollentest is gewonnen door bakker Voskamp

posted by Mike 27 december 2016 0 comments

Ieder jaar tegen het einde van het jaar vindt er de welbekende oliebollentest plaats van het Algemeen Dagblad. Dit jaar werd de test onder de oliebollenbakkers al voor de 24e keer uitgevoerd. Het bloem is hierbij van essentieel belang en de smaak van de rozijnen ook. De juiste afstemming tussen de diverse ingrediënten moet perfect zijn om bij de top te horen van de beste oliebollenbakkers van Nederland.

Alweer winst

Net als vorig jaar heeft de meesterbakker Voskamp wederom de belangrijke oliebollentest gewonnen. In 2010 sleepte hij voor het eerst de titel binnen en dit heeft hij weer waar kunnen maken. De tweede plaats is naar Bakkerij Brokking in Ijsselstein gegaan en Bakkerij Aad uit Klootwijk, Capelle aan den Ijssel is geëindigd op de derde plaats. Het verschil met voorgaande jaren, is dat de verschillen dit jaar nihil waren. Hieruit kan geconcludeerd worden dat er steeds meer geëxperimenteerd en getraind wordt op het maken van de meest perfecte oliebol.

De beoordeling

Om lucky shots, zoals de testers het noemen te voorkomen worden de bakkers twee keer onafhankelijk van elkaar getest op de beste oliebollen. De tien beste verkooppunten uit de eerste ronde worden gezamenlijk en vergelijkenderwijs met elkaar beoordeeld. In totaal worden er 160 bakkers bezocht om te kijken welke oliebol het beste is. De oliebol moet niet te vet zijn, mooi van kleur en de smaak moet ook helemaal perfect aansluiten bij de uitstraling van de oliebol.

Het testen van je eigen oliebol

Om er uiteindelijk zeker van te zijn dat de oliebol perfect is voor de test, is het laten proeven door mensen uit de eigen omgeving heel belangrijk. Kabbedijk en Weeda van Bakkerij Voskamp gaan ieder jaar in oktober langs bij de tennisvereniging of voetbalclub met een doos oliebollen. Ze zeggen hierbij; “Een goede oliebol bak je niet zomaar. Er zijn echt honderden uren training in gaan zitten, zowel in werktijd als op vrije zondagen. Niet alleen probeer je het ultieme recept te vinden, maar je maakt ook bewust fouten. Wat gebeurt er als ik bijvoorbeeld iets te veel water toevoeg? Of iets aan de kneedtijden verander?”. Om precies te weten of de afstemming perfect is zien de bakkers het als essentieel belang dat ze de meningen van anderen kunnen aanhoren.

Het is Bakkerij Coskamp wederom gelukt om de oliebollentest van het AD te winnen, waarmee ze zich weer een jaar lang de oliebollenkoning van Nederland mogen noemen. De drukte zal weer onwijs toenemen bij de Bakkerij, wat ze natuurlijk als een groot pluspunt beschouwen.

 

Afbeeldingsresultaat voor oliebollentest

Andere interessant artikelen

Leave a Comment