Algemeen

Afrikaanse olifant geboren in Beekse Bergen

posted by Thomas 13 mei 2016 0 comments
Afrikaanse olifant

De Afrikaanse olifant wordt al jarenlang met uitsterven bedreigd. Deze kolossale beesten behoren tot de grootste der wereld en wegen met hun hoogte van gemiddeld 3,5 meter tussen de drie- en zesduizend kilo. Ze worden met uitsterven bedreigd omdat er op ze gejaagd wordt vanwege hun ivoren slachttanden. Hierdoor lopen er momenteel naar schatting nog 200.000 rond, terwijl dit er 15 jaar geleden nog 600.000 duizend waren en 70 jaar geleden nog 5 miljoen.

De eerste Afrikaanse olifant in de Benelux

Safaripark Beekse Bergen heeft er sinds een aantal dagen een Afrikaanse olifant bij. Het jong, Madiba, is een ware primeur, want nog nooit eerder is er een Afrikaanse olifant levend geboren in de Benelux. Dit is een groot succes, want Madiba is een direct gevolg van het Europese fokprogramma dat in 2014 van start ging in Duitsland.

Het fokprogramma is ervoor bedoeld om te zorgen dat de Afrikaanse olifant nooit zal uitsterven . Dit omdat verreweg de meeste nog levende Afrikaanse olifanten in reservaten in Afrika leven waar maar weinig ruimte is. Met het fokprogramma hopen de samenwerkende partijen de olifantenpopulatie te laten groeien en de reservaten te ontlasten.

Stropers

Stropers afrikaanse olifantSinds de jaren dertig van de twintigste eeuw word er actief op Afrikaanse olifanten gejaagd door stropers en recreatieve jagers. De reden hiervoor is ivoor: de slagtanden wegen vijf tot negen kilo per stuk en het ivoor kost ongeveer duizend euro per kilo, waardoor ze erg gewild zijn onder de arme bevolking.

Alhoewel verschillende landen actief acties ondernemen tegen stropers door reservaten te beveiligen, de olifanten te beschermen en actief te jagen op stropers blijft het jaarlijkse aantal gedode olifanten extreem hoog. Het geweld eromheen neemt ook toe. Zo zijn er in april nog drie rangers van een natuurreservaat in Congo vermoord door olifantenstropers en dit is niet de eerste keer, want vorig jaar werden er ook al vijf rangers vermoord.

Toch zijn er ook successen, zoals bijvoorbeeld in Kenia. Kenia was het enige land waar de populatie juist toenam. Volgens de woordvoerder komt dit door de harde aanpak en patrouilleren er gewapende rangers die een militaire training hebben genoten in de reservaten. Ook worden er torenhoge straffen opgelegd, waardoor de stropers succesvol worden bestreden. Ondanks deze successen neemt het aantal Afrikaanse olifanten nog altijd in een schrikbarend tempo af, met gemiddeld 30.000 per jaar.

De Afrikaanse olifant

4916_fullimage_trekkende-afrikaanse-olifanten-amboseli-np-kenia-112360_1043x694De Afrikaanse olifant is gemakkelijk te onderscheiden van zijn Aziatische soortgenoot, namelijk aan de grotere oren. De olifant heeft zijn naam te danken aan het enige continent waar de olifant in het wild voorkomt. Ook kan je de jongen gemakkelijk herkennen aan de lichaamsbeharing, want deze zijn een stuk hariger dan de Aziatische jongen. Op latere leeftijd raken ze bovendien de meeste haren kwijt, waardoor ze op volwassen leeftijd meestal alleen nog wat slurf, kin en borstharen hebben.

De olifant is een planteneter en komt voor in groepen. Vrouwtjes en mannetjes leven in aparte groepen. De groepen zijn nooit groter dan tien olifanten. Zodra het er meer zijn splits ze groep zich namelijk op.

Andere interessant artikelen

Leave a Comment