Algemeen

Advocaat Holleeder aangeklaagd

posted by Thomas 9 mei 2016 0 comments
Holleeder

Willem Holleeder is voor de meeste geen onbekende naam. Deze beruchte (ex) crimineel heeft sinds de jaren zeventig een grote rol gespeeld in de Nederlandse en Amsterdamse onderwereld. De zoon van de professionele wielrenner Wim heeft ondertussen meerdere keren vast gezeten, een groot aantal rechtszaken gehad en een indrukwekkende lijst met aanklachten verzameld. Momenteel zit Willem weer vast, onder meer vanwege vermeende betrokkenheid bij verschillende liquidaties. Dit proces start nu met een nieuw hoofdstuk nadat zus Sonja en ex Sandra de verdediging van Holleeder vandaag hebben aangeklaagd.

De criminele carrière van Holleeder

Ontvoering Van Hout en HolleederIn de jaren zeventig begon ‘de Neus’ aan zijn lange carrière in het criminele milieu van Amsterdam. Samen met Jan Boellaard, Frans Meijer en Cor van Hout maakte hij deel uit van knokploegen die werden ingezet door huisbazen om krakers uit panden te verwijderen. Lang bleef het hier niet bij, want de bende raakte snel betrokken bij overvallen, het illegaal werven van arbeidskrachten en de vastgoedhandel.

Willem en diens kornuiten kwamen in 1983 uitgebreid in het nieuws toen zij Heineken eigenaar Freddy Heineken en zijn chauffeur ontvoerden in ruil voor losgeld. De groep werd gepakt, maar na een celstraf van elf jaar begaven zij zich al snel weer in het oude circuit. Ondertussen is het werkveld van Holleeder wel verandert en houd hij zich bezig met afpersingen, drugshandel en vastgoed, met name in Amsterdamse prostitutiepanden.

Holleeder kwam in 2002 weer groots in het nieuws toen hij gefotografeerd was met Willem Endstra, ook wel de bankier van de onderwereld genoemd. Daarna ging het snel: Hij werd aangeklaagd voor betrokkenheid bij de moord op Endstra en werd hij tussen 2002 en 2005 gearresteerd voor verboden wapenbezit, verkeersovertredingen en afpersingen van grote vastgoedeigenaren.

Pas 2007 begon daadwerkelijk de langverwachte rechtszaak tegen hem, de proces van de eeuw volgens de media. Ondanks een aanslag op de rechtbank en meerdere pogingen van Holleeder om het proces te saboteren kwam het in december 2007 tot een uitspraak waarbij hij schuldig werd bevonden voor de moord op Endstra en Houtman en afpersing van Friedlander.

Gearresteerd voor betrokkenheid liquidaties

Franken en HolleederIn 2014 begon een nieuw proces tegen Holleeder wegens betrokkenheid bij de moord op Houtman en van der Bijl. Dit proces was uniek, mede doordat zijn zussen en de weduwe van Klepper een getuigenverklaring zouden hebben afgelegd.

Nu hebben de Sonja en Sandra de advocaat van Holleeder, Stijn Franken, aangeklaagd wegen belangenverstrengeling. Sandra werd namelijk zelf lange tijd verdedigd door Franken, maar deze samenwerking stopte toen Sandra tegen Holleeder had getuigd. Nu verdedigde Franken de tegenpartij en kon hij dit tegen haar gebruiken tijdens overhoringen. Om dit tegen te gaan zou Sandra door een andere advocaat overhoord worden, maar dit is nooit gebeurd.

Het gegeven dat Franken zich niet aan de afspraak heeft gehouden kan grote gevolgen hebben. Het is immers nadelig voor Holleeder als diens verdediging de wederpartij niet kan verhoren. Anderzijds is de kans klein dat Holleeder een andere advocaat zou willen. Dat de aanklacht gevolgen zal hebben is duidelijk, maar de tijd zal leren wat de gevolgen precies zijn.

Andere interessant artikelen

Leave a Comment