Algemeen

Het warmterecord op 25 september is verbroken.

posted by Mike 26 september 2016 0 comments

Nog nooit was het zo warm als afgelopen zondag. De eerste meting die ooit gedaan werd in De Bilt was in 1901. Het was op 25 september 1901 tussen de 4,5 °C en 20,9 °C.  Dat de temperatuur stijgt op aarde is al langer bekend maar dat we het record van 23,7 graden uit 1956 zouden overtreffen had niemand verwacht. Rond 14:10 uur werd het op zondag 25 september 2016 maar liefst 23,8 graden Celsius in De Bilt. In Maastricht werd het zelfs 26,6 graden Celsius wat een warmterecord is voor deze septemberdag.

De temperatuurstijging nam gemiddeld met 0,03 graden per jaar toe in de afgelopen 30 jaar.  Vergeleken met de temperatuur in 1906 lag de temperatuur in 2014 ongeveer 1,7 graden Celsius hoger.

temperatuurstijging

De oorzaak:                                                                                                                                                                                                                            

 De stijging van de temperatuur op aarde ligt voor het grootste gedeelte bij de mensen zelf. Het versterkte broeikaseffect speelt hier de grootste rol in. Het is een gevolg van de uitstoot van broeikasgassen in de atmosfeer. Maar ook zorgt de natuur zelf voor de stijging van de temperatuur, denk hierbij aan de sterkte van de zonnestraling die is toegenomen en het optreden van vulkaanuitbarstingen.

De gevolgen:                                                                                                                                                                                                                          

 De gevolgen van de stijgende temperaturen kunnen ingrijpend zijn voor de wereld. IJsberen die hun leefgebied verliezen door de smeltende poolkappen, stijging van de zeespiegel of wereldwijde ecologische, economische en sociale veranderingen. Meestal worden de gevolgen pas zichtbaar na een lange tijd, maar toch zijn er in de afgelopen 15 jaar gemiddeld op aarde de hoogste temperaturen waargenomen sinds het jaar 1880.

De oplossing:                                                                                                                                                                                                                            

Er is een klimaatverdrag en Kyoto-protocol opgericht die als doel heeft om de concentraties van broeikasgassen in de atmosfeer te stabiliseren. In het klimaatverdrag staat dat in het jaar 2100 de broeikasgassen met circa 40-50% moeten zijn gedaald ten opzichte van het jaar 1990.

In het Kyoto-protocol zijn afspraken opgenomen die te maken hebben met de reductie van de emissies van broeikasgassen. Het doel is om met dit protocol een reductie van 5,2% tot 8% van de broeikasgassen na te streven.

Genieten:                                                                                                                                                                                    

Mensen die van warmere temperaturen houden kunnen wel genieten van deze stijgingen. Het warme weer zorgt voor veel recreanten op de diverse stranden in Nederland. Het is echtelijk uitzonderlijk gebleken dat er op 25 september files stonden naar de populaire strandplaatsen zoals Zandvoort, Scheveningen en Zeeland.

Bron: http://www.clo.nl/indicatoren/nl0226-temperatuur-mondiaal-en-in-nederland

Andere interessant artikelen

Leave a Comment