Algemeen

Ontgroeningen en incidenten: ‘a match made in heaven’

posted by Mitchell 29 september 2016 0 comments

ontg6

De meeste mensen zien vaak de gekste ontgroeningen in series en films die zich afspelen in de Verenigde Staten van Amerika of die gemaakt zijn door een Amerikaanse regisseur. Echter wilt dit niet zeggen dat dit alleen in de Verenigde Staten gebeurd. Het gebeurt ook hier in Nederland, in ons kleine kikkerlandje. Hoewel deze ontgroeningen vaak minder extreem zijn dan de Amerikaanse ontgroeningen, betekent dit echter niet dat er nooit incidenten zijn tijdens of dankzij een ontgroening van een nieuw corpslid. Het Groningse corps Vindicat is hier een uitstekend voorbeeld van.

In het bestaan van Vindicat hebben er namelijk enkele incidenten plaatsgevonden die groot genoeg waren om het nieuws of de krant te halen. Het meest recente incident van Vindicat is van een paar weken geleden toen een corpslid tijdens zijn ontgroening zo hard op zijn hoofd is geslagen dat hij in het ziekenhuis belandde.

Echter hebben er nog veel meer incidenten in Nederland plaatsgevonden tijdens de ontgroening van een student. Zo hebben ook het Amsterdamse Studenten Corps, Corps Albertus Magnus en Rotterdamse Studenten Corps enkele incidenten tijdens een ontgroening gehad in het verleden.

Hieronder staan alle incidenten  van de bovengenoemde corpsen op een rijtje:

  • 1989 (Amsterdamse Studenten Corps):

Er was toen een ontgroeningsritueel genaamd ‘zooien’. Hierbij werd een student aan de revers van zijn colbert beetgepakt en flink door elkaar gerammeld. In één geval liep dit niet goed af. Het aspirant-lid raakte namelijk verlamd tijdens het ‘zooien’.

  • 1997 (Vindicat atque Polit):

Een aspirant-lid genaamd Reinout Pfeiffer moest als ontgroening 2 liter Jenever drinken. De uitkomst van deze ontgroening had niemand echter verwacht. Na het drinken van de twee liter Jenever kreeg Reinout namelijk een epileptische aanval, waarna hij stikte. Deze ontgroening had dus een dodelijke afloop.

  • 2000 (Rotterdam Studenten Corps):

Aspirant-leden werden als ontgroening geslagen door de corpsleden met hockeysticks, honkbalknuppels en paraplu’s. Een ander onderdeel van hun ontgroening was echter nog extremer. De studenten mochten namelijk 24 uur lang geen water drinken. Na deze periode van 24 uur werden de studenten met hun hoofd in een toiletpot gestopt.

  • 2001 (Vindicat atque Polit):

Aspirant-leden moesten al fietsend proberen zoveel mogelijk kopjes met Spiritus aan een bezem te rijgen. Één aspirant-lid liep hierdoor Spiritus overzich heen met als gevolg dat hij (ernstige) brandwonden opliep.

  • 2005 (Albertus Magnus):

Een aspirant-lid moest voor zijn ontgroening 6 liter water drinken, waardoor hij uiteindelijk twee dagen in een coma lag.

  • 2010 (Albertus Magnus):

Een aspirant-lid droeg tijdens zijn ontgroening een Sinterklaas pak. Vervolgens werd dit pak in de brand gestoken door een corpslid. De student kwam er echter zonder verwondingen vanaf.

 

 

Andere interessant artikelen

Leave a Comment