Algemeen

Stappenplan zonnepanelen kosten berekenen

posted by vps3837 14 juni 2017 0 comments

Hieronder vind je de stappen die je moet maken om de kosten van zonnepanelen te bepalen.

Bereken je verbruik

Bereken hoeveel elektriciteit je op jaarbasis verbruikt. Dit kun je doen door je energieleverancier te bellen, maar ook door op je jaar factuur te kijken. Warm water en de verwarming wordt in de meeste Nederlandse huishoudens vooralsnog opgewekt door gas. Let dus op wat op toepassing is voor jouw huis. Je zult de kosten van het gas natuurlijk niet kunnen mee nemen in je berekening. Als je precies weet hoeveel je verbruikt kun je gaan kijken naar zonnepanelen. Het is belangrijk om krachtige zonnepanelen te gebruiken waarmee je meer energie opwekt dan je verbruikt. Dit verzekert je er namelijk van dat je minder elektriciteit in huis gebruikt dan je zonnepanelen opbrengt. Het overschot kun je weer lekker terug verkopen aan de energieleverancier!

Bepaal de beste locatie voor de zonnepanelen

Dit bepaalt hoeveel geld je moet investeren zoals wat voor zonnepanelen je het best kunt gebruiken en hoeveel je er nodig hebt.  Het doel is om de zonnepanelen op de plek te plaatsen. Dit is meestal de plek met het meeste licht. In sommige gevallen is dit niet altijd de beste plek, omdat het oppervlakte niet groot genoeg is. Hierdoor kunnen er weinig zonnepanelen geplaatst worden. Dan is het misschien verstandiger om te kiezen voor een locatie met minder zonlicht, maar waar u meer zonnepanelen kunt plaatsen. Hierdoor wekt u dus meer energie op.

Bekijk de garantie

Hoe lang krijg je garantie op de zonnepanelen? De meeste zonnepanelen leveranciers bieden 10 tot 15 jaar garantie. Sommige bieden 25 jaar garantie. Lees ook goed de voorwaarden van de garantie. Je zult merken dat sommige zonnepanelen leveranciers slechts op bepaalde delen van de zonnepanelen garantie geven. Is de garantie ook inclusief man-uren? Met andere woorden; als er een zonnepaneel kapot gaat wordt deze dan volledig kosteloos vervangen? Veel mensen denken echter dat de zonnepanelen langer mee gaan dan 15 jaar. Sommige mensen geloven zelfs dat ze voor altijd mee gaan. Je kunt de levensduur van de zonnepanelen ook bepalen door;

  • Bereken de jaarlijkse elektriciteitskosten
  • Vermenigvuldig de jaarlijkse elektriciteitskosten met het aantal jaren garantie dat je krijgt op de zonnepanelen om de potentiële besparing te berekenen.

Overweeg extras

Extraatjes zijn er ook voor zonnepanelen. Met deze extras kun je maximaal rendement halen uit je zonnepanelen.  Met een zogenaamde solar tracker kunt u er voor zorgen dat uw zonnepanelen nog meer licht vangen. Als je zonnepanelen leverancier je adviseert om zulke extras te kopen, dan moet je dat goed overwegen. Je extras, zoals de solar tracker, werken vaak ook op elektriciteit die gegenereerd wordt door de zonnepanelen. Dus hierdoor hou je misschien netto minder over. Leuk voor de zonnepanelen leverancier, maar niet voor jou!

Er zijn veel verschillende zonnepanelen. De zonnepanelen kosten variëren. Een beetje duurdere zonnepanelen kan je op lange termijn veel meer opleveren dan goedkopere zonnepanelen.

Dunne film PV Zonnepanelen zijn het goodkoopst, maar zijn ook het minst efficiënt. Polycrystalline PV zonnepanelen zijn beter, maar ook duurder. De meest efficiënte PV zonnepanelen zijn Monocrystalline silicon zonnepanelen, maar dit zijn ook de duurste zonnepanelen.

Let op

Je hebt in Nederland niet al te veel zonlicht. Met name in de winter kan de opbrengst minimaal zijn. Onder ideale omstandigheden kunnen 1 KW panelen 1KW aan energie produceren per uur. Hier kunt u niet van uit gaan, omdat de omstandigheden niet ideaal zijn in Nederland. Wat kunt u doen? Klop eens bij iemand aan die al zonnepanelen heeft (Je kunt het aan het dak zien). Stel jezelf voor en zeg dat je ook interesse hebt in zonnepanelen, maar dat je graag wat meer informatie zou willen hebben over de voordelen en nadelen. Als je geluk hebt, mag je binnen komen en krijg je ook nog een kopje koffie!

Andere interessant artikelen

Leave a Comment