Algemeen

Schuurmachine goed en veilig gebruiken

posted by Dennis 4 april 2017 0 comments

Wanneer je een schuurmachine gaat gebruiken is het verstandig om met een aantal dingen rekening te houden. Zo bestaan er verschillende soorten schuurmachines. Elke machine is weer geschikt voor een bepaalde schuurklus. Het is daarom belangrijk om voor de juiste machine te kiezen. Daarnaast is het belangrijk om voor het juiste type schuurpapier te kiezen. Schuurpapier kan namelijk van elkaar verschillen op basis van korrelgrote (grof en fijn) en type materiaal. Wanneer je de juiste machine als zowel schuurpapier hebt gekozen is veiligheid een belangrijk aandachtspunt. Denk hierbij aan een stofafzuiging en andere veiligheidsmiddelen.

Welk schuurpapier gebruiken?

Zoals je misschien al weet bestaat schuurpapier uit een oppervlak met daarop korrels. Dit zijn meestal keramische korrels, welke hard en scherp zijn. Wanneer je met een schuurapparaat gaat schuren worden er meerdere bewegingen gemaakt. Tijdens deze bewegingen ontstaan er krasjes op het te schuren werkstuk, waardoor materiaal wordt weggeslepen. Wanneer je schuurpapier gaat kopen is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende grofheden (of korrelgroottes). Hierbij wordt de grofheid uitgedrukt in een getal met daarbij de hoofdletter ‘P’. Hoe hoger het getal, hoe fijner het schuurpapier.

Stof afzuigen tijdens het schuren

Tijdens het schuren ontstaat er veel stof. Het is daarom verstandig, indien mogelijk, de schuurwerkzaamheden buiten te verrichten. Mocht je binnen willen schuren dan is een goed geventileerde ruimte en een stofafzuiging erg belangrijk. Gelukkig zijn de meeste schuurapparaten met een stofafzuiging uitgerust. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een bouwstofzuiger aansluiten op de schuurmachine. Daarnaast zijn veel schuurmachines ook van zichzelf al uitgerust met stofbox of –zak.

Veiligheidsmiddelen gebruiken

Wanneer je werkt met elektrisch gereedschap mogen veiligheidsmiddelen niet worden vergeten. Gelukkig zijn de meeste schuurapparaten niet heel gevaarlijk. Echter produceren deze machines wel veel stof en maken daarbij een hoop lawaai. Het is daarom verstandig om minimaal een veiligheidsbril en gehoorbescherming te dragen. Daarnaast mag de stofafzuiging natuurlijk ook niet vergeten worden.

Andere interessant artikelen

Leave a Comment