Algemeen

Populaire acrylverf schildertechnieken

posted by Andre 25 oktober 2016 0 comments

Wanneer je al voor een langere tijd schildert met acrylverf, dan kan een beetje inspiratie vast goed van pas komen. Daarom beschrijven we in deze blog de meest populaire acrylverf schildertechnieken. Denk hierbij aan het in lagen schilderen, paletmes schilderen of spetteren van de verf op het doek. Daarnaast bestaan er ook technieken, welke niet vaak worden toegepast maar welke leuke effecten creëren. Meteen meer weten over de verschillende schildertechnieken? Scroll dan snel verder.

Acrylverf in lagen aanbrengen

Bij deze techniek worden er meerdere lagen acrylverf over elkaar aangebracht op het doek. Bij andere verfsoorten is dit vaak niet mogelijk, omdat de droogtijd vaak te lang is. De droogtijd van acrylverf is namelijk zeer kort, waardoor je vrijwel meteen over een reeds aangebrachte laag verf weer een nieuwe laag kunt aanbrengen. Daarnaast zullen de kleuren zich niet met elkaar gaan mengen en schijnt de kleur van de onderste laag niet door de bovenste laag heen. In sommige gevallen kiezen kunstenaars ervoor om met een schildersmes bepaalde gedeelten van de bovenste laag te verwijderen. Hierdoor wordt namelijk de onderste laag verf zichtbaar, waardoor je schilderij nog levendiger zal worden.

Schilderen met paletmes

Het paletmes schilderen is een veelgebruikte techniek als je grove lijnen wilt aanbrengen op het schildersdoek. Echter gebruiken schilders meestal geen paletmes, maar een schildersmes. Een paletmes is namelijk bedoeld om de kleuren op het palet te mengen en een schildersmes om de verf op het doek aan te brengen. Daarnaast heeft een schildersmes een gebogen vorm, waardoor je hand tijdens het aanbrengen van de verf niet het doek zal aanraken. Maar hoe werkt deze techniek eigenlijk? Nou, het is belangrijk om in het begin één a twee kleuren te gebruiken. Daarnaast breng je de verf in dikke lagen aan op het doek en smeert deze vervolgens uit. Wees daarom niet bang om teveel verf te gebruiken.

Verf spetteren

Een vrij eenvoudige schildertechniek is wel het verf spetteren. Hierbij leg je het schildersdoek gewoon op de vloer om vervolgens hier de verf op te spetteren. Daarnaast kun je ook gewoon het doek aan de muur hangen. Let op! Het is verstandig om deze techniek buiten of in een ruimte uit te voeren welke vies mag worden. Ook kun je het beste onder het doek een paar oude kranten leggen.  Doe zelf ook oude kleren aan, want er zal ongetwijfeld verf op je komen. Wanneer je gaat beginnen met spetteren kun je het beste eerst de verf verdunnen met water. Hierdoor kun je niet alleen eenvoudiger spetteren, maar heb je ook nog eens meer verf. Voor het verf spetteren kun je gewoon een penseel, kwast of oude tandenborstel gebruiken.

Andere interessant artikelen

Leave a Comment