Algemeen

15 maart: Verkiezingen

posted by Iris 15 maart 2017 0 comments

Het is vandaag woensdag 15 maart 2017 en we mogen stemmen voor een nieuwe regering. De afgelopen maand heb je op het nieuws en in tv shows haast niks anders kunnen zien dan politieke partijen die jou proberen te overtuigen om op hen te stemmen en vandaag is het dan eindelijk zover. In de Tolhuistuin in Amsterdam kon dit vannacht om 00:00 al. Omstreeks 13:45 heeft al 30 procent van de kiesgerechtigde in Nederland gestemd. In 2012 lag dit opkomstpercentage op 27 procent en daarmee lijkt de opkomst dit jaar hoger te worden dan in 2012. Bij veel stembureaus is al te merken dat het drukker is dan bij de vorige verkiezingen. Zo schijnt dat het vooral bij de stemlokalen rond de treinstations erg druk was. Het mooie weer zorgt ook voor meer stemmers want zo bleven namelijk in het verleden meer mensen thuis op een regenachtige verkiezingsdag.

Het lijkt erop dat meer mensen zich deze verkiezingen interesseren in de politieke partijen en alles daaromheen. Zo is er ook veel geprobeerd om jongeren hierbij te betrekken door onder andere Tim Hofman en het lijkt te werken. Ook zullen de jongeren toch wel geschrokken zijn van de Brexit en het feit dat Trump aan de macht kwam. Wanneer meer jongeren in Groot-Brittanniƫ waren gaan stemmen, was de Brexit waarschijnlijk geen feit geweest. Dit is ook door Tim Hofman bij veel jongeren op het hart gedrukt en zo lijken ook veel jongeren te gaan stemmen deze verkiezingen. Daarnaast is er ook veel aandacht voor de verkiezingen omdat het lijkt alsof het erop of eronder is dit jaar. Is ook Nederland het zat en gaan ook wij voor extreem rechts? Of is het toch de VVD die aan de macht blijft? Volgens de peilingen lijkt het erop dat de VVD deze verkiezingen de meeste zetels zal binnenhalen. Verassend genoeg is Geert Wilders erg weggezakt, maar desondanks geloofde ook weinig mensen dat Trump de macht zou grijpen. Morgenochtend zullen wij het weten..

Andere interessant artikelen

Leave a Comment